از نهادهای معتبر دنیا مثل بانک جهانی پول با بهره پایین استقراض کنیم| دولت در بخش ناترازیها گیر کرده و باید برای آن راه حل پیدا کند
اخبار ایران
بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - هومن عمیدی، کارشناس اقتصادی، در گفتگو با منیبان با اشاره به اینکه آیا بودجه 1404 با واقعیتهای اقتصادی همخوانی دارد، پاسخ داد: هر سال شاهد کسری بودجه هستیم. اجازهای امسال گرفته شد و قرار است برداشتی از صندوق انجام شود. همچنین 200 همت اجازه انتشار اوراق آزاد از سالهای قبل لازم داریم تا حد 70 درصد ممکن است جوابگو باشد ولی قطعاً دولت 30 درصد کسری بودجه خواهد داشت.
او ادامه داد: اوضاع شرکتها خوب نیست و درآمد مالیاتی دولت هم از شرکتها تقریباً نسبت به گذشته کمتر خواهد شد بنابراین ممکن است این کسری بودجه تشدید شود. مسئله اصلی این است که دولت میتواند نفت بفروشد ولی با این شرایطی که داریم و با قیمتهایی که نفت میفروشیم قطعاً پاسخگوی بودجه نیست و دولت کسری خواهد داشت.
عمیدی تصریح کرد: نکته بعدی اینکه اگر تعاملات ما با دنیا مثل FATF و ... تا حد زیادی برطرف شود کسری کمتر میشود اما اگر نشود و مجبور باشیم کالاهای خود را تهاتری بفروشیم و کنش نداشته باشیم قطعاً دچار مشکل میشویم. دولت تلاش میکند مساله FATF را به سرانجام برساند به این دلیل که میخواهد از محل فروش نفت مقداری از مشکلات خود را حل کند. لذا دولت راهی جز گران کردن قیمت بنزین ندارد ولی به خاطر تبعات و اثرات این موضوع شدیداً بحث سر این است که مقاومت شود و بنزین گران نشود.
او در ادامه افزود: سوبسیدی که دولت روی بنزین و بقیه انرژیها می دهد عددش بالاست. ناترازیهایی که مرتبا اتفاق میافتد بودجه از آن مستثنی نیست و متاثر خواهد بود. فعلا چارهای جز ظرفیت موجود نداریم و دولت فعلا به خاطر خراب بودن و از بین رفتن زیرساختها در سنوات گذشته، سرمایه گذاری مجددی نمیتواند انجام بدهد به دلیل اینکه بودجه در مضیقه است. هر چقدر سرمایه گذاری مجدد در زیرساختهای به تعویق بیفتد در آینده مشکلات شدیدتر میشود. قطعی برق در پاییز و زمستان اتفاقی بود که رخ نمی داد دولت در این ماجرا واقعاً تحت فشار است و گیر کرده و باید برای آن راه حل پیدا کند.
عمیدی در خصوص اقداماتی که دولت باید انجام بدهد، پاسخ داد: عاقلانهترین راه این است که خلاف جهت دنیا شنا نکنیم. اگر مسائل سیاسی را به نقاط خوب برسانیم و تعاملات را حداقل با یکسری کشورهایی که در اقتصاد ما موثر هستند بهتر کنیم، FATF را حل کنیم و سوئیفت را باز کنیم یک سری جریانات نقدی وارد میشود که میتواند به ما کمک کند ولی این کار را نمیکنیم. ترامپ کمتر از سه هفته رسما کار خود را آغاز میکند، دلار هم 80هزار تومان را رد کرد به جای اینکه اجازه دهیم همه چیز نابود شود این اتفاقات را قبول کنیم که الان 30 درصد آبادانی مانده و 70 درصد ویران شده و باید زودتر جلوی این ضرر را بگیریم. این کار باید سالهای قبل رخ میداد ولی نشد و الان هم دیر شده است.
او اضافه کرد: اگر مسائل بینالمللی و اقتصادی را به جای مناسب نرسانیم قطعاً هزینهها به مراتب سنگینتر خواهد شد. بیش از نصف گازی که استحصال میکنیم در حین تولید نفت چون تکنولوژی اش را نداریم سوزانده میشود و از بین میرود اینها به دلیل تحریم هاست. اگر تکنولوژیهای لازم را داشته باشیم میتوانیم آن گاز را استحصال کنیم که عدد بسیار قابل توجهی است. باید حساب و کتاب دقیق و درست انجام شود که این تحریمها چقدر به ما آسیب زده و میزند و ناترازیهایی که به ما به واسطه تحریمها تحمیل شده بخشی با سیاست گذاری درست قابل حل است.
عمیدی اضافه کرد: اگر توجه نکنیم و همین وضعیت بماند هر روز ناترازتر میشویم. سرمایه گذاری مجدد در زیرساخت های آب و برق و گاز و ... انجام ندادیم. شبکه انتقال برق فرسوده است. در بحث گازرسانی وضعیت اقتصادی جاهایی که گاز میرسانیم را ندیدیم فقط لوله کشی گاز کردیم و بالای کوه هم لوله گاز کشیدیم. یک سری فرایندها رخ داده و عدم مدیریت هم وجود دارد. آنچه مشکل ما را حل میکند این است که به نقطه توافق و تفاهم برسیم. فشار را برداریم و اجازه دهیم جریان نقدینگی وارد کشور شود و از سرمایه گذاری خارجی استفاده کنیم و جذب سرمایه گذار داشته باشیم و از نهادهای معتبر دنیا مثل بانک جهانی پول با بهره پایین استقراض و در کشور سرمایه گذاری کنیم.
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1317417/